Alkmaars dichtersgilde

Margreet Schouwenaar (1955)

Margreet Schouwenaar debuteerde in 1991 met de publicatie van vier gedichten in literair tijdschrift Revisor. Op grond van dit werk werd ze genomineerd voor de Cees Buddinghprijs. In 1992 verscheen bij Uitgeverij Querido haar eerste dichtbundel. Inmiddels heeft Schouwenaar twaalf dichtbundels op haar naam staan. Haar bundel, Het wachten bezingen verscheen in juni 2011. Eveneens in september van 2011 verscheen haar boek Woordenregen bij A3-uitgeverij. Een boek met voor elke week van het jaar een schrijfopdracht. In 2012 verscheen haar bundel Alle vlees is gras bij uitgeverij P.In september 2014 verscheen de bundel Verlies van Lief. Zestien gedichten met foto’s gemaakt door Mariet Lems, bezorgd door uitgeverij Kleinood&Grootzeer. In 2015 Verscheen de bundel Warm van Vacht, zestien liefdesgedichten bij miniaturen geschilderd door Anja de Jager. In het najaar van 2016 verscheen haar verzameld werk: Woorden op zinnen gezet bij uitgeverij Liverse.

Als dichter staat Schouwenaar op diverse podia, zoals Poetry on the Road, Dichter aan huis etc. Zij publiceert regelmatig in literaire bladen als de Brakke Hond, Het liegend Konijn, Hollands Maandblad ed. In 2003 werd het Catshuis opnieuw in gebruik genomen. Het Catshuis wordt gebruikt als ontvangstruimte voor de minister-president en het kabinet. In het Catshuis is een dichtregel van Schouwenaars hand geprengd in een rood leren wand. De zin “Luister, rondom zoemen de velden van grondig leven” hangt tussen dichtregels van Cats en Vondel.

Naast poëzie schrijft Schouwenaar kinderboeken. In 2009 verschenen bij Uitgeverij Sjaloom de kinderboeken Stinkertje Stout en Gas geven Gijs. In 2010 gaf dezelfde uitgeverij haar dichtbundel voor kinderen uit, Voor het slapen wordt het langzaam nacht.

Een deel van deze bundel was te lezen tijdens de poëzieroute voor kinderen door de oude binnenstad van Alkmaar.

In 2014 verscheen bij uitgeverij Clavis van haar hand het kinderboek Maatje&Wei, prachtig geïllustreerd door Helen van Vliet. In 2015 verscheen het prentenboek De lach hield zijn adem in. Een boek over verlies, loslaten en het hervinden van vreugde en vertrouwen. Esther Miskotte tekende voor de illustraties. Verder verscheen in 2015 het kinderboek Juffrouw Knuppel, een boek dat zij opdroeg aan haar vader. In augustus 2016 verscheen het verhalenboek Hiephiephoerastaart, geïllustreerd door Veronica Nahmias. In 2016 werd het kinderboek’ Niesje, mis je’ bezorgd en in december 2016 een dichtbundel voor kinderen: Denk Dag Doen met prachtige prenten van Esther Miskotte.

Schouwenaar is als docente Pedagogiek verbonden aan de Pabo in Alkmaar. Daarnaast geeft zij cursussen en workshops voor volwassenen en kinderen die zich willen bekwamen in de kunst van het schrijven.

www.margreetschouwenaar.nl
www.wijzerschrijven.nl
www.kinderenlezen.nl